Pony power 1

Pony Power voor Kids

Pony Power voor Kids is een cursus waarbij de sociale vaardigheden en persoonlijke groei van jouw kind op speelse wijze worden gestimuleerd, met de hulp van onze pony’s. Dit aanbod is voor kinderen tussen 7 en 10 jaar.

Inhoud

In deze gratis cursus Pony Power voor Kids wordt gewerkt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, het omgaan met emoties, het aangeven van grenzen, samenwerken en het verkrijgen van meer zelfvertrouwen.

Doordat we de thema’s uitleggen aan de hand van de leefwijze van paarden kunnen de kinderen op een heel speelse manier met én van de andere kinderen en pony’s leren. 

We doen oefeningen met de pony’s rond:

  • Contact maken, afstemmen en verbinden

  • Aanvoelen en aangeven van je eigen grenzen

  • Duidelijk communiceren, ook non-verbaal

  • Luisteren naar elkaar

  • Samenwerken

  • Omgaan met emoties

Door te doen, te ervaren en te beleven zullen de kinderen groeien als persoon. We zetten de kinderen letterlijk in beweging, samen met de pony’s, en geven hen de kans om in het hier en nu te oefenen en succeservaringen op te doen. De kinderen leren zichzelf en de anderen beter kennen en bouwen meer zelfvertrouwen op. 

Ook de ouders betrekken we graag bij deze cursus. De kinderen krijgen een werkboek dat ze telkens meenemen naar huis. Zo kunnen ouders thuis mee volgen en weten ze wat aan bod komt tijdens de lessen. In de 5de les worden ouders uitgenodigd om mee te komen doen en de ervaringen van hun kind met de pony’s worden dan gedeeld. 

Opmerking: we werken met en naast de pony, met de pony aan de hand. We zitten niet op de rug van de pony. Ervaring met paarden is niet vereist. 

Pony power 2
Pony power 4

Praktisch

We organiseren 2 cursussen per jaar (voor- en najaar).

De cursus omvat:

  • 5 lessen met elk een nieuw thema
  • Een uniek en persoonlijk Pony Power werkboek
  • Een diploma uitreiking
  • Een verslag voor de ouders
  • Een terugkommiddag
  • Begeleiding door 2 opgeleide en ervaren paardencoaches
  • Een groepje bestaat uit minimum 4 en maximum 6 kinderen

We werken met de pony’s buiten, in de buitenlucht. Gesloten schoeisel en aangepaste kledij aan de weersomstandigheden zijn aangewezen!

De Pony Power voor Kids cursus gaat door op de terreinen van De Schommel te Averbode. Ingang via de Bredestraat tussen nr. 29 en nr. 33, 3271 Averbode.

Kaart

Ondersteuning & training

Pony Power voor Kids

Voor wie?
De cursus Pony Power voor Kids richt zich tot kinderen tussen 7 en 10 jaar.

Wanneer?
De Pony Power voor Kids reeks in het voorjaar van 2024 gaat door op:

  • 08/05/2024

  • 15/05/2024

  • 22/05/2024

  • 29/05/2024

  • 05/06/2024

  • 26/06/2024 (terugkommiddag)

Telkens op woensdag van 14u tot 16u30.

Op 17/04/2024 organiseren we voor geïnteresseerde ouders en kinderen van 14u tot 15u een INFOMIDDAG. De inhoud en het verloop van de cursus worden toegelicht en je kan kennis maken met onze pony's. 
Gelieve je vooraf in te schrijven voor deze infomiddag via sarah.sabbe@deschommel.org

Waar?
De cursus en de infomiddag gaan door op de terreinen van De Schommel (Averbode). Ingang via de Bredestraat tussen nr. 29 en nr. 33, 3271 Averbode.

Inschrijven of meer info:
sarah.sabbe@deschommel.org

 

afbeelding-een-sterke-start

Oudercursus: een sterke start

De eerste 1000 dagen zijn van onmiskenbaar belang voor jouw kindje maar wat moet je dan als ouder doen? Wat is belangrijk?

Inhoud

In deze gratis 6-delige blended reeks vertalen wij het huidige wetenschappelijk onderzoek in ‘jip en jannekestaal’. Makkelijk taal, zodat jij als ouder weet hoe je jouw (ongeboren) kindje een sterke start kan geven! We hebben het over huilen, slapen, ontwikkeling, co-regulatie en nog veel meer.

Je kunt alleen voor de volledige reeks inschrijven, omdat elke week op de vorige voortbouwt. Tussen de sessies door ga je aan de slag met de Opla-app.

Je mag (maar dat hoeft niet) je baby of peuter meebrengen. De cursus gaat door in het peuterspeelpunt waar je kindje ondertussen (samen met een lieve vrijwilliger) fijn kan spelen.

afbeelding-een-sterke-start-inbound

Ondersteuning & training

Oudercursus: een sterke start

Wat?
Gratis 6-delige blended oudercursus.

Wanneer?
In Leuven: woensdagvoormiddag 17 en 24 april, 8, 15 en 22 mei en 12 juni. Telkens van 9u30 tot 11u30.

In Aarschot: vrijdagnamiddag 19 en 26 april, 3, 17 en 24 mei en 14 juni. Telkens van 13u tot 15u.

Waar?
In Leuven:  SpeelOdroom, Ravenstraat 69, Leuven.

In Aarschot: Huis van Het Kind Theo De Beckerstraat 17 , Aarschot

Inschrijven:
Voor de cursus in Leuven kan je inschrijven via deze inschrijvingslink.

Voor de cursus in Aarschot kan je inschrijven via deze inschrijvingslink. 

Volg je deze cursus liever individueel in plaats van in groep? Dat kan! Schrijf je voor de individuele cursus in via deze inschrijvingslink en we nemen contact met je op.

Oudercursus_duiken_onder_het_gedrag

Inhoud

Deze gratis online 6-delige reeks is een samenwerking tussen De Schommel en Het Raster vzw. Vanuit onze gezamenlijke expertise in afgestemd opvoeden en autisme, geven we jullie als ouder concrete handvatten om liefdevol met uitdagende thema ’s in de opvoeding van je kind met ASS om te gaan. Deze cursus is voor ouders van kinderen met de lagere schoolleeftijd. Enige basiskennis van autisme is vereist. We komen 5 keer online samen in groep en nadien plannen we een individueel online gesprek om jouw specifieke vragen te bespreken.

Oudercursus: duiken onder het gedrag bij kinderen met (een vermoeden van) ASS i.s.m. Het Raster vzw

Wil je leren duiken onder het gedrag zodat je jouw kind met (een vermoeden van) ASS beter leert begrijpen? Ben je op zoek naar handvatten om de juiste afstemming met je kind te vinden?

Oudercursus_duiken_onder_het_gedrag_1

Ondersteuning & training

Oudercursus: duiken onder het gedrag bij kinderen met (een vermoeden van) ASS i.s.m. Het Raster vzw

Wat?
Gratis 6-delige online oudercursus.

Wanneer?
Woensdagavond 8, 15, 29 mei en 5 juni. Telkens van 19u30 tot 22u. 

Waar?
Deze cursus gaat online door.

Inschrijven:
Je kan inschrijven via Het Raster vzw in Leuven: 016/85.09.01.

oudercursus_omgaan_met_moeilijk_gedrag

Oudercursus: omgaan met 'moeilijk' 
gedrag

Wil je een huilbui of driftbui bij je kind beter begrijpen?
Wil je leren hoe je op een afgestemde manier je kind bij 'moeilijk' gedrag kan ondersteunen? En zelf ook rustig kan blijven?

Je bent niet alleen!

Inhoud

In deze gratis 6-delige reeks krijg je concrete handvaten om liefdevol met uitdagende thema ’s in de opvoeding van je kinderen om te gaan. Deze cursus is voor ouders van kinderen tussen 2 en 12 jaar.

We komen 5 keer samen in groep en tijdens de cursus plannen we ook een individueel gesprek waar we jouw vragen kunnen bespreken.

Image

Ondersteuning & training

Omgaan met ‘moeilijk’ gedrag

Wat?
Gratis 6-delige oudercursus.

Wanneer?
In Leuven: Maandagavond 22, 29 april, 6 en 13 mei, 3 juni. Telkens van 19u tot 21u. Een individueel gesprek wordt nadien met elk gezin apart gepland. 

In Tienen: Maandagavond 15, 22 en 29 april, 6 en 27 mei. Telkens van 19u tot 21u. Een individueel gesprek wordt nadien met elk gezin apart gepland.

Waar?
In Leuven: School Sint Norbertus, Geldenaaksebaan 200, Heverlee.

In Tienen: Speelpunt, Sint-Jorisplein 20, Tienen.

Inschrijven:
Voor de cursus in Leuven kan je inschrijven via deze inschrijvingslink.

Voor de cursus in Tienen kan je inschrijven via deze inschrijvingslink. 

Volg je deze cursus liever individueel in plaats van in groep? Dat kan! Schrijf je voor de individuele cursus in via deze inschrijvingslink en we nemen contact met je op.

stop4-7-banner1

STOP 4-7

STOP 4-7 is een trainingsprogramma voor kinderen tussen 4 en 7 jaar met gedragsproblemen. ‘STOP’ staat voor Samen (sterker) Terug Op Pad. In dit programma gaan aan de slag met het kind, de ouders en de leerkrachten.

“Als onze Wesley (5 jaar) zijn zin niet krijgt dan begint hij te roepen en te tieren en gooit met vanalles. Ik geef dan soms toe om van dat lawaai af te zijn of ik maak mij zo kwaad dat ik hem iets zou doen.”

"De juf zegt dat Meryem (6 jaar) op school niet goed kan samenspelen met andere kinderen, ze maakt veel ruzie en vecht regelmatig. Ze kan ook niet stilzitten en krijgt daarom voortdurend op haar kop. Wat moet dat worden als ze naar het eerste leerjaar moet?"

"Van de tweeling (4 jaar) raak ik soms over mijn toeren, zeker nu mijn man mij verlaten heeft. Sindsdien sta ik voor alles alleen en kan ik die drukte niet meer aan. Ze luisteren nauwelijks en maken steeds ruzie. Er is hier soms zoveel lawaai dat de buren op de muur kloppen."

Moeilijk gedrag?

STOP 4-7 is een trainingsprogramma ontworpen voor kinderen van 4 tot 7 jaar met gedragsproblemen. Deze kinderen vertonen moeilijk gedrag thuis en/of op school. De sterkte van ons programma is dat we aan de slag gaan met de kinderen, de ouders èn de leerkrachten. Gedurende 10 weken komen de kinderen op donderdag in kleine groep naar onze stopklas. We oefenen sociale vaardigheden en probleemoplossing op een speelse manier.

De ouders komen 6 woensdagnamiddagen samen in groep. Hier worden handvaten aangereikt over hoe ze positief gedrag kunnen stimuleren en hoe ze kunnen omgaan met moeilijker gedrag. We denken samen na over een aanpak die voor hen thuis werkt.

De leerkrachten komen samen op 4 woensdagvoormiddagen. Ook zij krijgen handvaten aangereikt en denken samen na over een positieve en duidelijke aanpak in de klas.

Meer info op stop4-7.be

STOP 4-7_image_2
STOP 4-7_image_1

 

Praktisch

We organiseren 3 trainingen per jaar met een start in januari, april en september.

  • Kindtrainingen gaan door op donderdagen van 09u30 tot 15u00 (er is opvang voorzien vanaf 08u30).

  • Oudertrainingen gaan door op woensdagnamiddag van 09u00 tot 12u30.

  • Leerkrachttrainingen gaan door op woensdagvoormiddag van 09u00 tot 12u00.

STOP 4-7 data training 2024.pdf

Al onze trainingen gaan door op onze afdeling in Leuven: 

De Schommel 
Celestijnenlaan 66 
3001 Heverlee

STOP_1
STOP_2_image

 Meld je aan voor een STOP 4-7-training

Via ons online aanmeldformulier kan je je aanmelden voor STOP 4-7.
In de laatste stap van de online aanmelding kan je een tijdslot kiezen voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek staan we klaar om naar jouw verhaal te luisteren en dieper in te gaan op jouw hulpvraag. Dit gesprek is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we de ondersteuning kunnen aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

tros4-12

TROS 4-12

TROS 4-12 staat voor Terug Rust op School en is een begeleidingsprogramma op school voor kinderen van 4 tot 12 jaar met gedragsproblemen.

Wordt jouw kind regelmatig boos op school? Kan jouw kind zichzelf moeilijk onder controle houden op school? Heeft jouw kind problemen om op een positieve manier contact te maken met leeftijdsgenoten? Is het voor jouw kind niet makkelijk om te gehoorzamen op school? Heeft de leerkracht van jouw kind ook moeite met een aanpak te vinden die lijkt te werken ? Slepen deze moeilijkheden al een tijdje aan? Heb je het gevoel hier zonder hulp moeilijk uit te geraken? Dan kan TROS 4-12 jou ondersteuning bieden.

De begeleiding loopt minimum 3 maanden en maximum 6 maanden. We plannen op regelmatige tijdstippen een overleg met alle betrokken partijen.

Tros 4-12

Met de leerkracht(en) en de school:

Tijdens de begeleiding gaan we samen met de leerkracht en de school aan de slag. Wekelijks zijn er gesprekken met de leerkracht en zorgleerkracht. Samen denken we na over een positieve aanpak van de moeilijkheden. We verwachten dat de leerkracht deelneemt aan de 4 leerkrachttrainingen. We denken (indien nodig) met het hele schoolteam na over moeilijke situaties (bv. de speelplaats, de refter, …).

  • We voorzien een training voor (zorg)leerkracht(en), CLB, directie, ...

  • We ondersteunen de leerkracht(en) in de klas en gaan samen nadenken over een positieve aanpak van de moeilijkheden.

  • We denken (indien nodig) samen met het hele schoolteam na over moeilijke situaties zoals bijv. de speelplaats, de reftermomenten, andere moeilijkere momenten, ...

  • We organiseren, op regelmatige basis, ronde tafels met alle betrokken partijen

Met de kinderen:

We gaan maandelijks op individuele basis het kind ondersteunen door het aanleren van een aantal sociaal-emotionele vaardigheden. We bekijken samen welke vaardigheden nog extra oefening nodig hebben. Dit kan gaan over het herkennen van gevoelens bij zichzelf en anderen, hoe ze problemen kunnen oplossen of wat ze kunnen doen om rustig te worden als ze boos zijn. 

Met de ouders:

Voor de ouders zijn er maandelijkse huisbezoeken. We zoeken samen naar manieren waarop ouders hun kind kunnen ondersteunen thuis en op school. Indien nodig bieden we ouders ook ondersteuning in hun contacten met de school en/of andere betrokken partijen.

We zagen na 1 week al
resultaat in de klas

Meld je aan voor TROS 4-12

Via ons online aanmeldformulier kan je je aanmelden voor TROS 4-12.
In de laatste stap van de online aanmelding kan je een tijdslot kiezen voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek staan we klaar om naar jouw verhaal te luisteren en dieper in te gaan op jouw hulpvraag. Dit gesprek is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we de ondersteuning kunnen aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

vorming_stimuleren_1

Basispakket: stimuleren van positief gedrag

Duur: hele dag

Inhoud:

  • Ontstaan van gedragsproblemen en invloeden op gedrag

  • Positief gedrag stimuleren door: 

    • Betrokkenheid

    • Aanmoedigen/complimenten

    • Structuur en duidelijkheid

    • Duidelijke grenzen

    • Korte samenvatting: omgaan met moeilijk gedrag

 

Vorming: stimuleren van positief gedrag van kinderen

Per jaar kunnen we 4 vormingen aanbieden over het stimuleren van positief gedrag en het omgaan met moeilijk gedrag. Deze vormingen kunnen aangevraagd worden door scholen, kinderdagverblijven, sportclubs, … .

vorming_stimuleren_2
positief_gedrag_image

We wisselen het geven van theorie af met samen nadenken en oefenen in kleine groepen.

Uitbreidingspakket 1: omgaan met 'moeilijk' gedrag

Inhoud:

  • Driftbuien

  • Aandachtsvragend gedrag

  • Andere kinderen pijn doen

  • Uitdagend gedrag
     

Uitbreidingspakket 2: stimuleren van sociale vaardigheden bij kinderen

Inhoud:

  • Omgaan met gevoelens

  • Probleemoplossing

  • Samen spelen

  • Emotieregulatie: hoe leer ik kinderen omgaan met frustratie en boosheid?

Ondersteuning & training

Vorming: stimuleren van positief gedrag van kinderen

Prijs:

  • Halve dag: €325

  • Hele dag: €600

  • Lezing: €325

Prijzen zijn exclusief vervoers- en parkeeronkosten.

Meer info of aanmelden:
sarah.sabbe@deschommel.org