thuisbegeleiding_1

Thuisbegeleiding

Wanneer je als ouder geconfronteerd wordt met uitdagingen of vragen ervaart bij de opvoeding, kan je bij De Schommel terecht voor een thuisbegeleiding. Hierbij komt een vaste gezinsbegeleider bij je thuis langs. Deze huisbezoeken worden gecombineerd met online ondersteuning op afstand via Opla. Onze gezinsbegeleider biedt maatwerk en gaat samen met je volledige gezin op pad om van het opvoeden en het gezinsleven opnieuw een positief verhaal te maken. 

Een thuisbegeleiding bestaat uit een wekelijks contactmoment. Indien je nood hebt aan een intensievere begeleiding, dan is dit ook mogelijk binnen De Schommel. Onze intensieve thuisbegeleiding bestaat uit drie contactmomenten per week. Zo kan je vaste gezinsbegeleider je intensief bijstaan en ondersteunen.

Toekomstige ouders en baby’s

Bij De Schommel passen we onze begeleiding graag aan op maat van de specifieke behoeften van ouders. We bieden op maat gemaakte begeleiding voor toekomstige ouders of ouders van een baby, die al kan starten vanaf de achtste maand van de zwangerschap. Onze focus ligt dan op alles wat te maken heeft met de komst van de nieuwe baby, het opbouwen van een positieve band en hoe je je kindje kan stimuleren in zijn of haar ontwikkeling.

Ook hier heb je als gezin de keuze uit een begeleiding met een wekelijks contactmoment of een intensieve begeleiding van drie contactmomenten per week.

thuisbegeleiding_3

Bewust Ouderschap Na Scheiding

Bij De Schommel bieden we ook een begeleiding genaamd 'Bewust Ouderschap Na Scheiding' of ‘BOUNS’ aan. Deze begeleiding is gericht op die situaties waarbij door de scheiding en de conflicten errond, de opvoeding en de ontwikkeling van de kinderen dreigen vast te lopen. 

Omdat een scheiding erg veel stress met zich kan meebrengen, gaan we samen met jou op zoek hoe we hierin jouw welzijn en dat van de kinderen kunnen bevorderen. Naargelang jouw concrete vragen, kunnen volgende doelen aan bod komen:

  • We bekijken wat jou kan ondersteunen. We staan stil bij thema's zoals zelfzorg, helpende gedachten of steun zoeken binnen je eigen netwerk.

  • We gaan na wat de impact van de scheiding is op jezelf, op de kinderen en op het netwerk. 

  • Zoeken naar een nieuw evenwicht na een scheiding is niet eenvoudig. Samen bekijken we hoe we hiernaartoe kunnen groeien.

  • Het is vaak erg zoeken hoe je de communicatie kan aangaan met de andere ouder. Samen zoeken we uit wat je best communiceert en hoe je dit kan doen in functie van het welzijn van je kind(eren).

Tijdens de BOUNS-begeleiding gaan we aan de slag met één ouder of met beide ouders in een individueel of gezamenlijk traject tijdens wekelijkse begeleidingscontacten. De begeleiding vindt niet thuis plaats, maar wel op één van onze afdelingen in Averbode, Leuven of Tienen. Het bureaugesprek wordt gecombineerd met online ondersteuning op afstand via Opla.

Meld je aan voor een thuisbegeleiding

Via ons online aanmeldformulier kan je je aanmelden voor een thuisbegeleiding van De Schommel. 
In de laatste stap van de online aanmelding kan je een tijdslot kiezen voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek staan we klaar om naar jouw verhaal te luisteren en dieper in te gaan op jouw hulpvraag. Dit gesprek is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we de ondersteuning kunnen aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

Crisiswerking

Crisishulp is er voor gezinnen met kinderen of jongeren tussen 0 en 18 jaar met een nood aan onmiddellijke actie omwille van ernstige verontrusting of onveiligheid. Gezinnen komen bij ons terecht na aanmelding bij het Crisismeldpunt Vlaams Brabant.

In crisistrajecten ligt de focus op het inschatten van de veiligheid van alle gezinsleden en kijken wat er nodig is om deze te vergroten. We gebruiken de Families First Methodiek om met het gezin en zijn context aan de slag te gaan om uithuisplaatsing te vermijden.

De Schommel biedt 3 vormen Crisishulp:

  • Crisisinterventie

  • Crisisbegeleiding

  • Crisisopvang

crisiswerking_image

Bij een Crisisinterventie gaan we 3 opeenvolgende werkdagen op huisbezoek en onderzoeken we de situatie grondig. Enerzijds zoomen we in op de zorgen en risico’s, anderzijds brengen we krachten en aanwezig veiligheidsverhogend gedrag in beeld. Tot slot proberen we in te schatten wat er nu, op dit moment, nodig is om uit de acute crisis te geraken en thuis de rust en veiligheid te herstellen. Hebben het gezin en zijn context hier na de crisisinterventie voldoende handvaten voor, dan stopt het daar.

Merken we dat de veiligheid en de ontwikkeling van de kinderen nog te zeer in het gedrang is, kan er een crisisbegeleiding opstarten. Dit aanbod is kortdurend en intensief: maximum 28 werkdagen met 3 tot 5 contacten per week. Via individuele en/of gezinsgesprekken, het trainen van opvoedingsvaardigheden, het mobiliseren en activeren van eigen netwerk en eventueel bijkomende professionele hulp, proberen we de crisis te deblokkeren. Waar nodig zetten we samen de eerste stappen richting reguliere vervolghulp.

Zien we tijdens een crisisinterventie of crisisbegeleiding dat het toch te onveilig is om samen thuis te verblijven, bekijken we wie waar op korte termijn terecht kan voor een korte time-out. Zijn er daartoe geen mogelijkheden binnen het eigen netwerk, vragen we bij het crisismeldpunt om een kortdurende crisisopvang van 7 dagen. Voor kinderen onder de 12 jaar hebben we zo een aantal opvangplekjes binnen onze eigen residentiële werking.

Wij zien CRISIS als KANS en geloven in de krachten van onze gezinnen en proberen snel en efficiënt tot verandering te komen, zodat het gezin zelfstandig verder kan en uithuisplaatsing vermeden wordt.

Praktische informatie

Bij De Schommel draait alles om jouw gezin en ouderschap in al zijn vormen. Of je nu vooruitkijkt naar de komst van je baby, hulp nodig hebt na een scheiding, of een op maat gemaakte begeleiding wil, wij staan voor je klaar.

Een begeleiding bij De Schommel kan starten wanneer de kinderen tussen 0 en 12 jaar zijn. Een crisisbegeleiding kan starten tot de leeftijd van 18 jaar. Al deze begeleidingen zijn helemaal gratis. De afspraken zijn van maandag tot vrijdag overdag of na de schooltijd mogelijk.